Lutkarsko pozoriste – Hanoj

Lutkarski Teatar na vodiLutkarsko pozoriste Hanoj je komercijalizirana turisticka atrakcija , tako da je vjecno pitanje, kada su u pitanju posjete takvim mjestima , ici ili ne ici. Medjutim to je vijetnamska autenticna forma umjetnosti sa hiljadugodisnjom tradicijom i potice zapravo sa ovih podrucja u delti Crvene rijeke. Vise..

Prije su rijeke , jezera i rizina polja upotreblajvani kao scena za lutkarske predstave, a sada postoje pozorista i bazeni kao scena. Jedno takvo je i Hanojski Roi Nuoc teatar gdje glumci , stojeci iza kulisa u vodi do pojasa, upravljaju lutkama , a jednostavni mehanizam za upravljanje nalazi ispod povrsine vode. Tema je takodje vezana za zivot na selu, sa tradicionalnim likovima heroja, korumpiranim vlasnicima zemljista i bogatim mandarinom kao najvecim negativcem. Sve je praceno muzikom koja, pojacavajuci se u kresendo da bi se naglasili vazni dramaticni momenti predstave, podsjeca na koncept nijemih filmova sa pijanistom koji prati radnju. Na kraju predstave se iza kulisa pojave glumci koji zaista izazovu ovacije gledalaca i prosto je nevjerojatno na koji nacin mogu da upravlaju i kontrolisu tako veliki broj lutaka.
Nastavljamo u iducoj emisiji putovanje prema misticnom zaljevu Zmajeva iako i se cini da nije daleko vrijeme kada ce i ova zemlja biti totalno komercijalizirana i okovana turistima koji trce za sarenim kisobranima vodica. Zato pozurite dok ova zemlja nije postala Desneyland.