Category Archives: Uncategorized

Mauzolej Ho Chi Mihna

P1000894Koliko ovakvih mjesta postoji u svijetu , mauzoleja ciji je cilj da se mrtvi ucine velikim i vjecnim, a zivi bezvrijednim i malim. Mauzolej izgradjen od mermera koji dolazi iz Dan Nanga, jer je bilo veoma vazno da otac nacije pociva u vijetnamskom mermeru i zaista je primjer gradjevine posvecene stvaranju kulta licnosti , gdje je sve predimenzionirano: I podnozje i gradjevina i prilazi mauzoleju.
Arhitekti su imali namjeru da gradjevina oblikom predstavlja lotusov cvijet , ali i pored  uvazavanja   stvaralackih sloboda i sloboda tumacenja umjetnosti i arhitekture , ja se nisam mogao osloboditi utiska da mauzolej podsjeca na jednu ogromnu kosnicu za pcele ili kavez za ptice i zaista mi nije jasno kako su arhitekti razmisljali. U svakom slucaju komentare , u razgovoru s lokalnim stanovnistvom, treba ostaviti za sebe. Vise…
Continue reading Mauzolej Ho Chi Mihna

Filmovi – prije putovanja

Prije putovanja   preporucujem nekoliko filmova koji daju sliku istorije zemlje i naroda.

Good morning Vietnam.
Sjecate se sigurno ove replike iz istoimenog fima koju je izgovorio Robin Williams, koji je radio kao voditelj na vojnom radiju u Sajgonu i na svoj poseban nacin govorio istinu o ratu.

Lovac na jelene
Priča o tri prijatelja koji rade u zeljezarama Pensilavnije i odlaze u  rat, bivaju zarobljenici vojske Viatkonga prisiljeni da igraju ruski rulet. Vrijedno pogledati i ako ste već gledali.

Full Metal Jacket
Stanley Kubrick je izazvao mnogo pozornosti s ovim filmom zbog realisticnih i brutalnih scena rata, ali nama putnicima daje sliku o tome sto su prosli ljudi i zemlja koju posjecujemo. Ne treba zaboraviti da je 5 miliona stanovnika izgubilo zivot u ratu protiv Amerikanaca.

Indochine
Francuski film koji govori o kolonijalnom vremenu i prisutnosti Francuza od 1930 do 1954. Film je osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film 1993. Catherine Deneuve je igrala glavnu ulogu