Zablude o hrani u Aziji

IMG_2048Na plocnicima Hanoja ,jedna pored druge, postavljene su male ulicne kuhinje sa tri cetiri plasticna stola koje se vode ilegalno, bez dozvole. Stolovi i stolice su izusetno mali , tako da ih je moguce brzo skupiti i prenijeti na drugo mjesto ukoliko dodje policija .U tim restoranima na otvorenom se sluzi Pho , nacionalno vijetnamsko jelo . To je supa od tjestenine koja se servira uz meso i povrce. Nem Ran – Meso i povrce umotano u rizin papir koje se jede svjeze ili przeno na ulju. Vise…

O proizvodnji rizinog papira cu nekom drugom prilikom, ali zaista izgleda kao masni papir koji se koristi u kuhinji za pripravljanje kolaca. Vidio sam mnoge zapadnjake koji su odmotavali papir i birali samo meso i povrce.Ben Xeo je palacinka od mesa i rakova koja se umotava u list salate i servira sa limunovim ili chili sosom. Jako, jako ukusno.Pratite ugodan miris i sigrno ćete pronaći mjesto gdje cete uživati u toplom jelu.
Jako se puno u Evropi govori o kvalitetu i higijeni ishrane u Aziji. Cesto se govori i o stomacnim bolestima koje obavezno moraju da pokose svakog turistu. Ne obazirite se na takva upozorenja.
Ja mislim da problem nije u niti u higijeni azijske hrane , niti u kvalitetu namirnica, nego u evropskom nacinu ishrane. Sta moze ocekivati covjek koji je u toku cijele godine konzumirao samo industrijska, polugotova jela koja su samo zagrijana u mikrovalnoj pecnici ili spagete sa gotovim, pripravljenim sosovima . Naravno da ce pri svakom odstupanju od takve ishrane stomak reagirati. I onda kada ti Evropljani dodju s putovanja blijedi, dehidrirani, praznog pogleda, to se tumaci losom i nehigijenskom ishranom u Aziji. To nije istina. Sterilan, industruijskom ishranom izmuceni probavni sistem je razlog , a ne azijska kuhinja.
Da zaboravio sam. Ukoliko vas interesira i ovaj dio vijetnamske gastronomske kulture , možete probati na ulju pržene pauke, i larve. Serviraju se uz pivo otprilike kao kada mi u Evropi jedemo chips. Tu bih mozda mogao da uvazim da je neko imao stomacne tegobe. Sretno…